STEFAN SCHÖNING

STEFAN SCHÖNING

Stefan Schöning is geboren in Antwerpen, België in 1968 en studeerde productontwikkeling aan het Henry van de Velde instituut in Antwerpen. Hij richtte in 1994 een bureau voor industrieel design op en werkt voor klanten in België, Nederland, Italië, Duitsland en de VS. Om meer persoonlijke ideeën in beperkte oplage uit te brengen creëerde hij in 2001 het designlabel Polyline. Onlangs breidde de studio zijn activiteiten uit naar design in opdracht, publiek & interieurdesign, architectuur en productie.

Folder, een stoel in ware origamistijl, was zijn eerste project voor Polyline in 2001. Een plaat in polypropyleen, gegroefd en gevouwen tot een stoel, werd tentoongesteld op tal van plaatsen, zoals het National Design Museum in New York (VS), de Nike Design Library in Oregon (VS), Colette in Parijs (Frankrijk), op 100% Design in London (VK), op de Salone Satellite in Milaan (Italië) en wordt momenteel regelmatig uitgenodigd op belangrijke tentoonstellingen.

In 2004 kreeg hij het contract toegewezen om voor de Belgische Spoorwegen een nieuwe bedrijfsidentiteit te ontwerpen en te ontwikkelen. De hoofdidee van het ontwerp is alle visuele vervuiling te beperken en de reiziger te begeleiden met gemak en comfort, vandaar het gebruik van zachte, afgeronde hoeken en wit als hoofdkleur. Het resultaat was sindsdien te zien op tentoonstellingen in Seoul (Korea), het Design Museum in Zürich (Zwitserland), Interieur'06 in Kortrijk (België) en ontving de IF Product Design Award, de Reddot Product Design Award en het Henry van de Velde Label 2006. De spoorwegklok werd ook tentoongesteld op Global Edit/06, Wallpaper's 10e verjaardag in het Armani Teatro in Milaan (Italië) tijdens de Salone del Mobile 2006.

Bovendien kreeg de studio de opdracht om de 'verkeerslichten' te restylen voor de Vlaamse Overheid. De flexibiliteit van het design aan de verschillende verkeerssituaties was een van de doorslaggevende pluspunten in deze wedstrijd. Zo hechtte de jury ook veel belang aan de zachte, ronde stijl die agressie vermindert. Ook voor dit project stond Stefan Schöning[studio] in voor de volledige ontwikkeling.

www.stefanschoning.com

Ontworpen door STEFAN SCHÖNING